Boek V

Van de Heraldische Costume

Het wapen van de Heerlijkheid is conform de omschrijving gegeven in het adelsdiploma door keizer Rudolf II van Habsburg op september 1604 te Praag verleend aan Warmold Hillebrandes.
"weisz oder silberfarb, darinnen erscheint furwarts auf rechts ain blauwer oder lasurfarber Tracth zum grimmen geschickht mit ausgeschlagener Zungen, aufgethanen Flugen und Zurucckh vber sich geworffenen Schwantz"

De hedendaagse heraldische beschrijving van dit wapen is:
"In zilver een blauwe klimmende draak met uitgestoken pijltong, opgestoken vleermuisvleugels en over de rug teruggeslagen pijlstaart".

Het wapen van de heerlijkheid Harssens is in het gemeentewapen van de voormalige gemeente Adorp gevoerd in het eerste kwartier. Het tweede en derde kwartier symboliseert het riviertje de Ae. Het vierde kwartier is de leeuw van Onsta, de adellijke familie die in Sauwerd een borg bezat.

De familie Hillebrandes van Harssens, eigenaren van de borg te Harssens, voerde een gekwartileerd wapen. De draak van Harssens en de boom van Hillebrandes (Menolda). De kleinzoon van Warmold, Goffo Ivo Hillebrandes van Harssens voerde dit wapen in zijn zegel.
De draak van Harssens en de boom van Hillebrandes (Menolda).
De kleinzoon van Warmold, Goffo Ivo Hillebrandes van Harssens voerde dit wapen in zijn zegel.

Fraaie afbeeldingen van de wapens van zowel Harssens als Hillebrandes van Harssens komen voor in het in de Groninger Archieven bewaarde wapenboek, getekend in 1901 door de heraldisch tekenaar J.B. Muller. Hij copieerde deze wapen uit een bijna vergaan handschrift uit de 17de eeuw afkomstig van Mr. J.Koning, die destijds op de Wedderborg woonde. De draak van Harssens en de boom van Hillebrandes (Menolda). De kleinzoon van Warmold, Goffo Ivo Hillebrandes van Harssens voerde dit wapen in zijn zegel.


Het wapen dat door de Stichting Heerlijkheid Harssens wordt gebruikt is getekende door de mevrouw Geke Meylink te Deventer.


De vlag van de Heerlijkheid Harssens